Edukacijom kroz Mjesec borbe protiv ovisnosti

  • Slika /2023/PREVENCIJA/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Predavanja su održana u sklopu preventivnih aktivnosti nacionalnog preventivnog projekta „Zdrav za 5“ te lokalnih preventivnih projekata „Legiranje, ne drogiranje“ i „Alkohol, vandalizam i nasilje među mladima“

Povodom  Mjeseca borbe protiv ovisnosti, koji se provodi od 15. studenog do 15. prosinca, policijski službenik za prevenciju Ureda načelnika, Policijske uprave osječko-baranjske održao je niz edukativnih predavanja učenicima u osnovnim i srednjim školama na području Policijske uprave osječko-baranjske.

Predavanja su održana u sklopu preventivnih aktivnosti nacionalnog preventivnog projekta „Zdrav za 5“ te lokalnih preventivnih projekata „Legiranje, ne drogiranje“ i „Alkohol, vandalizam i nasilje među mladima“ u Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata u Đakovu, u Osnovnoj školi Antunovac u Antunovcu i u Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić u Đakovu, u Osnovnoj školi Matije Petra Katančića u  Valpovu, u Osnovnoj školi Retfala u Osijeku, u Drugoj srednjoj školi Beli Manastir u Belom Manastiru, u Osnovnoj školi Matija Gubec u Piškorevcima, u Strojarsko tehničkoj školi u Osijeku, u Osnovnoj školi Kralja Tomislava u Našicama, u Osnovnoj školi Lug u Lugu, te u Osnovnoj školi Višnjevac u Višnjevcu.

Današnji problemi ovisnosti ne poznaju dob, društvene strukture niti spol, a izražavaju se kao ovisnost o internetu (društvene mreže), ovisnost o kocki, ovisnost o alkoholu, ovisnost o drogi, ovisnost o hrani i druge ovisnosti koje iz dana u dan uzimaju sve veći broj žrtava. Kako su mladi svakodnevno kroz ostvarene neposredne kontakte izloženi rizičnim ponašanjima, koja mogu dovesti do društveno neprihvatljivih ponašanja u obliku kršenja različitih pravnih propisa, preventivne aktivnosti su usmjerene na njihovu edukaciju, kako bi se spriječio nastanak i razvitak kažnjivih radnji i društveno neprihvatljivih ponašanja kod mladih.

Budući da su korisnici sredstava ovisnosti (alkohol, droge) često neinformirani o posljedicama ili nedovoljno svjesni kratkoročnih i dugoročnih zdravstvenih opasnosti, ovom prilikom željeli smo utjecati na senzibiliziranje javnosti na postojanje problematike zlouporabe sredstava ovisnosti kod mlađih populacija kao i štetnosti po zdravlje prouzrokovane konzumacijom sredstava ovisnosti kod ljudi općenito.

Stranica