Budi navijač, a ne razbijač i zajedno protiv govora mržnje na stadionu u Čepinu

  • Slika /2024/Prevencija/Preventivne aktivnosti u Čepinu/20240405_125237.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Želimo poručiti svima da navijaju miroljubivo, bez vrijeđanja, mržnje, nasilja i uništavanja

FOTO: PU osječko-baranjska

U organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Općine Čepin jučer se prigodnim programom i sadržajem obilježila 15. godišnjica osnutka Udruge.
 
Događaj se odvijao u sportskom duhu jer se između ostalog održavala i revijalna utakmica na stadionu NK Čepin, a posjetitelji i sudionici su bili djeca i odrasli koji se aktivno bave sportom i posjećuju sportske terene. Povod je to da se u događaj uključe i policijski službenici za prevenciju, Policijske uprave osječko-baranjske, koji su uz policijski preventivni štand predstavili preventivne projekte po kojima postupaju, a posebice u sklopu ovoga sportskog događaja i obilježavanja predstavili su preventivne projekte „Budi navijač, a ne razbijač“ i „Zajedno protiv govora mržnje“. Sve sudionike sportskog natjecanja bitno je osvijestiti da razvijaju kulturu navijanja, da budu tolerantni i poštuju jedni druge bez obzira na različitost, na „fair play“ igru, da se na sportska događanja dolaze zabaviti sa svojom obitelji i prijateljima i miroljubivo navijati za svoj klub ili ekipu, da poštuju zakonske propise te izbjegavaju bilo kakav oblik mržnje, nasilja, uništavanja i vrijeđanja.

Glavni cilj ovih preventivnih projekata je povećanje sigurnosti sudionika i gledatelja na sportskim natjecanjima, sprječavanje vrijeđanja na rasnoj, nacionalnoj, vjerskoj i drugoj osnovi, sprječavanje svih oblika nereda i nasilja vezanih uz sport te razvijanje navijačke kulture na način da se navija bez vrijeđanja, nasilja i uništavanja.
 
Uz upute o prihvatljivom ponašanju na sportskim terenima prisutnima su podijeljeni edukativno - informacijski letci, kojima se pokušava senzibilizirati sudionike sportskih događanja o problemima i posljedicama nereda i nesportskog ponašanja na sportskim utakmicama kao i posljedicama koje ostavljaju na društvo.
 
Prilikom sudjelovanja policijski službenici također, su istaknuli aktualnu kampanju Postani policajac 2024. godine koju provode Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijska akademija "Prvi hrvatski redarstvenik" s ciljem informiranja o programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka te programu srednjoškolskog dvogodišnjeg obrazovanja upisom učenika u treći razred srednje škole. Informacije za oba oblika obrazovanja možete dobiti na broj telefona: 01/2426-305; 01/2426-313 ili na adresi e-pošte: postani.policajac@policija.hr .
 

Stranica