"Biciklirajmo, biciklističkom" i "Sigurnost u cestovnom prometu" u Belišću

  • Slika /2024/Prevencija/biciklirajmo biciklističkom/68.2024/IMG_20240805_085141 (1).jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
FOTO: PU osječko-baranjska

U organizaciji Grada Belišća, jučer je obilježen Dan pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja kojom prilikom su u biciklijadi „Biciklom do spomenika“ sudjelovali i policijski službenici za poslove prevencije, Ureda načlenika, Policijske uprave osječko-baranjske.
 
Policijski službenici za poslove prevencije provode aktivnosti u okviru lokalnih preventivnih projekata „Biciklirajmo, biciklističkom“ i „Sigurnost u cestovnom prometu“ na ovoj biciklijadi su sudionici neposredno prije biciklijade informirani o  prometnim propisima s posebnom napomenom na sigurnosne elemente, o podizanju razine svijesti o posljedicama neodgovorne i nesmotrene vožnje, a sve u cilju smanjenja broja stradalih vozača bicikala i osobnih prijevoznih sredstava u prometu.
 
Zakon o sigurnosti prometa na cestama svojim odredbama regulira vožnju biciklom i na kolniku, ubrajajući i bicikl i osobno prijevozno sredstvo u prometna sredstva.

Ako prometnica ima biciklističku stazu ili traku, korištenje kolnika za vožnju biciklom i osobnim prijevoznim sredstvom krajnje je neodgovorno i podliježe intervencijama policijskih službenika.

Sudionicima biciklijade je također skrenuta pozornost da kada sudjeluju u prometu kao vozači osobnih prijevoznih sredstava, a nema biciklističkih staza ili traka, da su se tada dužni kretati pješačkom stazom, pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu odnosno da voze brzinom čovjekovog hoda.
 
Kao i na svim aktivnostima koje se provode u okviru navedenih lokalnih preventivnih projekata uloga policije nije kažnjavanje, već i upozoravanje i edukacija svih sudionika u prometu  kako bi ceste učinili što sigurnijim, a putovanje što ugodnijim.
 

Stranica