Biciklirajmo biciklističkom

Slika PU_OB/MUP-ILUSTRACIJE-NOVA GALERIJA/Odjel prevencije/2018/BICIKLIRAJMO/BiciklirajmoNA18_7.jpg

Foto: PU osječko-baranjska

Jučer, 12. srpnja u Našicama, na Trgu dr. Franje Tuđmana u vremenu od 16 do 17 sati službenici Odjela prevencije, Policijske postaje Našice i članovi biciklističkog kluba „Našice“ provodili su preventivnu akciju informiranja građana o elementima sigurne vožnje bicikla. Aktivnosti su organizirane uz direktnu podršku Grada Našica a u okviru projekta Odjela prevencije, Policijske uprave osječko baranjske, “Biciklirajmo biciklističkom”.

Na Trgu dr. Franje Tuđmana su dijeljeni informativni letci o elementima sigurne vožnje i zaštiti bicikla od krađe, kompleti biciklističkih svjetala i dječje kabanice za zaštitu od kiše. Građani su od policijskih službenika mogli dobiti informacije o tome kako svojim ponašanjem povećati razinu sigurnosti u prometu te na takav način direktno utjecati na smanjenje broja stradalih osoba.

Cilj preventivne akcije je upozoriti bicikliste na rizike prometovanja biciklima po kolnicima i biciklističkim stazama kao i poštivanje odredaba Zakona o sigurnosti biciklista na cestama što posljedično dovodi do očuvanja zdravlja.

Cilj projekta, „Biciklirajmo biciklističkom“ je povećavanje razine sigurnosti „bicikliranja“ preventivno djelujući na sve sudionike u prometu. Sigurnost je izazov, obaveza i odgovornost svih građana. Svatko na svoj način, svojim aktivnostima utječe na vlastitu sigurnost kao i na sigurnost ljudi oko sebe. Radi uspostavljanja i održavanja visoke razine sigurnosti svakodnevno je potrebno ulagati velike napore od čega najviše koristi na kraju imaju građani. Razvijanje osjećaja individualne odgovornosti za vlastito ponašanje dovesti će do visoke razine kolektivne odgovornosti što se reflektira na generalni osjećaj sigurnosti i povećanje kvalitete življenja. Naglasak je stavljen na samozaštitno ponašanje, odnosno na povećanu svjesnost biciklista o rizicima prometovanja na kolnicima, ali i na biciklističkim stazama.



Pisane vijesti