Biciklijada Filozofskog fakulteta Osijek

  • Slika /2023/PREVENCIJA/Biciklijada u organizaciji Filozofskog fakulteta/neimenovano.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Biciklijada održana je u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati“

FOTO: PU osječko-baranjska

Jučer, na ruti Osijek – Kopački rit održana je biciklijada u organizaciji Filozofskog fakulteta Osijek (FFOS-a) u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati“ na kojoj su sudjelovali i policijski službenici za prevenciju, Ureda načelnika, Policijske uprava osječko-baranjske kroz provedbu  preventivnih aktivnosti lokalnog preventivnog projekta „Biciklirajmo, biciklističkom“.

Suorganizatori ovogodišnje biciklijade su Filozofski fakultet u Osijeku, Klub studenata informacijskih znanosti „Libors“, Poliklinika SUVAG Osijek, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, Društvo knjižničara Slavonije Baranje i Srijema te osječki ogranak Hrvatskog čitateljskog društva.

Da bi se tijekom vožnje biciklom izbjegle neželjene posljedice, policijski službenici su sudionike biciklijade uputili da posebnu pozornost usmjere na davanje znakova rukama tijekom vožnje drugim sudionicima bez obzira kreću li se biciklističkim stazama ili kolnikom kada nema biciklističkih staza. Također su upućeni da su biciklisti i vozači osobnih prijevoznih sredstava prilikom prelaska preko obilježenog pješačkog prijelaza dužni bicikl odnosno osobno prijevozno sredstvo gurati, a ne voziti. Dodatno su informirani i da su se, kada se kreću u skupinama (dvoje ili više vozača bicikala odnosno osobnih prijevoznih sredstava) dužni kretati jedan iza drugoga bez obzira kreću li se biciklističkom stazom ili kolnikom.

Kako osim vozača bicikala sve više u prometu sudjeluju i vozači osobnih prijevoznih sredstava, a koje često koriste upravo studeni, informirani su o zakonskoj regulativi koja u Izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama tijekom 2023. godine, propisuje da su vozači bicikala i osobnih prijevoznih sredstava prilikom prelaska obilježenog biciklističkog prijelaza ili pješačkog prijelaza, prije stupanja na kolnik dužni su obratiti pažnju na udaljenost i brzinu vozila koja mu se približavaju, te nastaviti voziti preko obilježenog biciklističkog prijelaza ili gurajući bicikli odnosno osobno prijevozno sredstvo preko obilježenog pješačkog prijelaza nakon što se uvjere da to mogu učiniti na siguran način.
 

Stranica