Obavijest građanima: prijenos lijekova preko državne granice

Slika MUP-ILUSTRACIJE-NOVA GALERIJA/granicna_policija.jpg

OSIJEK - Na graničnim prijelazima u PU osječko-baranjskoj uočen je porast događaja koji se odnose na otkrivanje lijekova čiji se aktivni sastojak nalazi na popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga. 

Na graničnim prijelazima u PU osječko-baranjskoj u posljednje vrijeme uočen je porast događaja koji se odnose na otkrivanje lijekova čiji se aktivni sastojak nalazi na popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga.

U određenom broju slučajeva radi se isključivo o neupućenosti osoba u zakonske propise Republike Hrvatske i to uglavnom o građanima starije životne dobi koji svakodnevno konzumiraju određene lijekove u sklopu svojih liječnički propisanih terapija, te iste neprestano imaju uz sebe, a nisu upoznati s činjenicom kako je posjedovanje takvih lijekova bez medicinske dokumentacije prilikom prelaska državne granice kažnjivo po Zakonu o suzbijanju zlouporabe opojnih droga.

Upozoravamo sve građane da je člankom 24. Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga propisano da osobe koje prelaze državnu granicu smiju posjedovati lijek koji sadrži opojnu drogu samo na temelju medicinske dokumentacije i u količini nužnoj za osobnu uporabu u trajanju do najviše pet dana, a osobe koje su na supstitucijskoj terapiji, bolesti ovisnosti ili simptomatskoj terapiji u terminalnoj fazi malignih bolesti, do najviše petnaest dana. Navedene osobe su, prilikom prijelaza državne granice, dužne prijaviti carini naziv i količinu lijekova.

Zakonom o suzbijanju zlouporabe opojnih droga predviđena je novčana kazna u iznosi od 1.000 do 10.000 kuna za osobe koje se ne pridržavaju navedenog.



Stranica