Pojačan nadzor „alkohola“ u prometu

Slika ako-pijes-ne-vozi.jpg

Policijski službenici Postaje prometne policije Osijek od 6. do 13. lipnja pojačano će  nadzirati vozače u prometu. Cilj ovakvih aktivnosti je isključivanje iz prometa svih onih koji su pod utjecajem opojnih sredstava.

Razlozi ovakvim represivnim aktivnostima policije su proizlaze iz činjenice da svaku petu prometnu nesreću u Osijeku izazove vozač pod utjecajem alkohola. Četiri osobe u 2010. i pet osoba u 2009. godini poginule su na osječkim cestama zbog vozača pod utjecajem alkohola.

Alkohol i opojne droge, te lijekovi koji se ne smiju koristiti prije vožnje znatno smanjuju sposobnost upravljanja vozilom, usporavaju reakciju i mogućnost procjene vozača.

Podsjećamo da mladi vozači (u dobi od 16 - 24 godine) ne smiju početi upravljati motornim vozilom ako su pod utjecajem opojnih sredstava.

Novčane kazne za vožnju pod utjecajem alkohola su od 1.000 – 15.000 kuna, ovisno o razini koncentracije alkohola. Uz novčane kazne predviđene su i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom do 12 mjeseci, kao i negativni prekršajni bodovi.

U slučajevima da je vozaču izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom, a da takav vozač upravlja vozilom čini kazneno djelo za koje je zapriječena kazna zatvora od 3 mjeseca do 3 godine.

Za napomenuti je da se tijekom ovoga tjedna pojačani nadzor, s ciljem uklanjanja alkoholiziranih vozača s ceste, provodi i u svim zemljama članicama Europske unije. 



Stranica