Specijalna jedinica policije Orao Osijek obilježila 20. obljetnicu osnutka

Slika SJPnaslov.jpg

Pripadnici Specijalne jedinice policije Orao Osijek obilježili su u petak 20. svibnja jubilarnu dvadesetu godišnjicu svog osnutka.

U početku stvaranja samostalne Republike Hrvatske kao i na samom početku Domovinskog rata  u obranu novostvorene države među prvima su stali pripadnici specijalne policije.

Današnja Specijalna jedinica policije „Orao“ Osijek osnovana je 3. ožujka 1991. godine u Osijeku.Njezini pripadnici sudjelovali s od prvih dana Domovinskog rata u svim važnijim bitkama, od Vukovara, Borova Naselja, Novog Tenja do Dalja.

Tijekom Domovinskog rata ta je specijalna policijska postrojba, uz ostalo, sudjelovala u akcijama „Bljesak“, „Oluja“, „Maslenica“ i „Medački Džep“. U borbenim akcijama poginulo je devetnaest i ranjeno šezdesetak pripadnika specijalne policije.

Pripadnici Specijalne jedinice Osijek u Domovinskom su ratu savjesno i odgovorno obavljali svoje zadaće, a danas su opremljeni i osposobljeni za najzahtjevnije zadaće, poput otmica ili oslobađanja talaca.

Obilježavanje jubilarne obljetnice osnutka započelo je u 12 sati svečanim polaganjem vijenaca ispred kapele Kraljice mira u osječkoj Tvrđavici, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i umrle pripadnike Specijalne jedinice policije Osijek. Nakon polaganja vijenaca, u konkatedrali Svetog Petra i Pavla u Osijeku održana je u 13 sati i svečana sveta misa.

U prostorijama Policijske uprave osječko – baranjske nastavljeno je obilježavanje obljetnice te je u 14,30 sati načelnik policijske uprave svečano otkrio spomen obilježje poginulim i umrlim pripadnicima.

U svojem obraćanju nazočnima načelnik PU osječko – baranjske Željko Prša istaknuo je slijedeće:

„Danas, kada je vrijeme Domovinskog rata iza nas, Specijalna jedinica policije Osijek zauzima posebno mjesto u sustavu sigurnosti naše zemlje te označava moderno ustrojenu jedinicu policije osposobljenu za izvršavanje posebnih zadaća i najsloženijih policijskih operacija, a zahvaljujući vrhunskoj osposobljenosti i opremljenosti ostvaruje visoke standarde i rangirana je usporedno sa današnjim najboljim svjetskim postrojbama.

U posljednjih dvadeset godina, jedinica specijalne policije obavljala je zadaće koje nisu bile nimalo lake i zahtijevale su dobru uvježbanost svakog pojedinog pripadnika jedinice, osobito prilikom rješavanja kriznih situacija visokog rizika i najsloženijih akcija spašavanja.

Upravo s takvom Jedinicom možemo garantirati da je Hrvatska spremna suprotstaviti se najtežim oblicima kriminala i očuvati sigurnost svojih građana.“

Svečano obilježavanje obljetnice nastavljeno je u osječkoj Tvrđi kod Bastiona, gdje je izvršeno postrojavanje sadašnjih i bivših pripadnika jedinice. Postrojavanje je započelo doskokom padobranaca koji su nosili Hrvatsku i zastavu specijalne policije.

Svečanosti su prisustvovali i visoki dužnosnici poput izaslanika predsjednika Republike Hrvatske generala Mladena Kruljca, izaslanik Ministra unutarnjih poslova gospodin Josip Mihaljević, zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova Željko Janić, načelnik PU osječko-baranjske Željko Prša, kao i župan osječko-baranjski dr. Vladimir Šišljagić te gradonačelnik Grada Osijeka gospodin Krešimir Bubalo.

Nakon održanih prigodnih govora, zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Željko Janić uručio je prikladne pohvale i zahvalnice određenim pripadnicima jedinice, dok je načelnik PU osječko - baranjske Željko Prša uručio zahvalnicu za rad tijekom dvadeset godina cjelokupnoj jedinci specijalne policije.

U sklopu obilježavanja jubilarne obljetnice održana je i pokazna vježba aktivnih pripadnika jedinice koja je obuhvaćala helikopterske desante, prikazivanje rada s balističkim štitom, svladavanje naoružanog počinitelja, svladavanje napadača na štićenu osobu, a važniji dio vježbe bila je i potjera za otmičarima u koju su bili uključeni helikopter, terenska vozila te specijalno oklopno vozilo.



Stranica