Koordinirana akcija u prometu

OSIJEK - Tijekom noćnih i jutarnjih sati 21. na 22. svibnja provedena je koordinirana akcija usmjerena na suzbijanje prekršaja prisutnosti alkohola i droga u organizmu vozača.   

Tijekom noćnih i jutarnjih sati 21. na 22. svibnja na inicijativu PU osječko – baranjske provedena je koordinirana akcija usmjerena na suzbijanje prekršaja prisutnosti alkohola i droga u organizmu vozača. Akcija je provedena u suradnji s PU vukovarsko-srijemskom, PU brodsko-posavskom, PU požeško-slavonskom i PU virovitičko-podravskom.

Na području PU osječko-baranjske izvršen nadzor nad 325 vozača kojom prilikom je ukupno procesuirano 79 prekršaja od čega 30 ciljanih, odnosno kod 28 vozača utvrđena je prisutnost alkohola u organizmu, dva vozača odbila su ispitivanje prisutnosti alkohola u organizmu, dok je kod jednog vozača utvrđena prisutnost droge u organizmu. Ukupno je iz prometa isključeno 37 vozača kao i dva vozila. Od ostalih utvrđenih izdvajamo četiri prekršaja brzine, četiri mlada vozača upravljala je vozilom iznad 75 kW, tri neregistrirana vozila, odnosno isteka važnosti prometne dozvole, bez položenog vozačkog ispita zatečena su četiri vozača, šest vozača počinilo je prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, bez položenog vozačkog ispita zatečena su četiri vozača, jedan vozač upravljao je vozilom za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom te su utvrđena i tri prekršaja nekorištenja svjetla na vozilu tijekom noći, i dva  prekršaja nekorištenja zaštitne kacige od strane vozača motocikla

Apsolutno najveću koncentraciju alkohola (2,34 g/kg) imao je 31-godišnji vozač osobnog automobila iz Marjanaca. On je zatečen 22. svibnja oko 00,05 sati u Strossmayerovoj ulici u Marjancima, a do sada je evidentiran 13 puta kao počinitelj prometnih prekršaja od čega se tri prekršaja odnosi na „alkohol“.

Također izdvajamo i slučaj kada je u Strossmayerovoj ulici u Osijeku 22. svibnja u oko 1 sat zaustavljena 22-godišnja vozačica bicikla iz Osijeka. Kontrolom mlade vozačice utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu od 1,60 g/kg. Djevojka je do sada zatečena dva puta u činjenju prekršaja, a ovo joj je prvi prekršaj koji se odnosi na vožnju u alkoholiziranom stanju.

Za vrijeme provođenja koordinirane akcije evidentirane su tri prometne nesreće sa ozlijeđenim osobama, u kojima je kod jednog sudionika utvrđena prisutnost alkohola u organizmu 1,92 g/kg.

Temeljem odredbi članka 137. Prekršajnoga zakona zadržane su dvije osobe u prostorijama policije jer je postojala osnovana bojaznost kako će isti nastaviti s činjenjem prekršaja upravljanja vozilom uz prisutnost alkohola u organizmu, dok je jedna osoba uhićena zbog počinjenog kaznenog djela iz čl. 308. Kaznenog zakona.

 Tablični prikaz dobi alkoholiziranih vozača:

 

 

dob vozača

alkohol

Do 18

 

18-24

8

25-30

7

31-40

6

41-50

4

preko 50

2

UKUPNO

27



Stranica