Policija pojačano nadzirala promet

Slika alkohol.jpg

OSIJEK - Tijekom noćnih i jutarnjih sati 23. na 24. travnja na inicijativu PU osječko-baranjske provedena je koordinirana akcija usmjerena na suzbijanje prekršaja prisutnosti alkohola i droga u organizmu vozača. Akcija je provedena u suradnji s PU vukovarsko-srijemskom, PU brodsko-posavskom i PU požeško-slavonskom.

Tijekom noćnih i jutarnjih sati 23. na 24. travnja na inicijativu PU osječko-baranjske provedena je koordinirana akcija usmjerena na suzbijanje prekršaja prisutnosti alkohola i droga u organizmu vozača. Akcija je provedena u suradnji s PU vukovarsko-srijemskom, PU brodsko-posavskom i PU požeško-slavonskom.

Na području PU osječko-baranjske izvršen nadzor nad 290 vozača kojom prilikom je ukupno procesuirano 56 prekršaja od čega 35 ciljanih, odnosno kod 32 vozača utvrđena je prisutnost alkohola u organizmu, dva vozača odbila su ispitivanje prisutnosti alkohola u organizmu, dok je jedan vozač odbio ispitivanje na prisutnost droge u organizmu. Ukupno je iz prometa isključeno 36 vozača kao i tri vozila. Od ostalih utvrđenih izdvajamo četiri prekršaja neregistriranog vozila, odnosno isteka važnosti prometne dozvole, bez položenog vozačkog ispita zatečena su četiri vozača, tri vozača počinila su prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa te je utvrđen i po jedan prekršaj ne korištenja svjetla na vozilu tijekom noći, tehničke neispravnosti vozila i nekorištenja zaštitne kacige od strane vozača motocikla

Apsolutno najveću koncentraciju alkohola (2,74 g/kg) imao je 34-godišnji vozač osobnog automobila iz Črnkovaca. On je zatečen 24. travnja oko 3,30 sati u Vukovarskoj ulici u Donjem Miholjcu, a do sada je evidentiran 14 puta kao počinitelj prometnih prekršaja od čega se šest prekršaja odnosi na „alkohol“.

Također izdvajamo i slučaj kada je u Ulici Vatroslava Lisinskog u Donjem Miholjcu 24. travnja oko 5 sati zaustavljena 22-godišnja vozačica iz Donjeg Miholjca. Kontrolom mlade vozačice utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu od 1,82 g/kg. Djevojka je do sada zatečena dva puta u činjenju prekršaja, a ovo joj je prvi prekršaj koji se odnosi na vožnju u alkoholiziranom stanju.

Za vrijeme provođenja koordinirane akcije evidentirane su tri prometne nesreće s materijalnom štetom u kojima je kod dva sudionika utvrđena prisutnost alkohola u organizmu 2,02 g/kg i 1,52 g/kg.

Temeljem odredbi članka 137. Prekršajnoga zakona zadržane su dvije osobe u prostorijama policije jer je postojala osnovana bojaznost kako će isti nastaviti s činjenjem prekršaja upravljanja vozilom uz prisutnost alkohola u organizmu

Tablični prikaz dobi alkoholiziranih vozača: 

 

dob vozača

alkohol

Do 18

 

18-24

13

25-30

12

31-40

5

41-50

1

preko 50

1

UKUPNO

32



Stranica