Akcija prometne policije

Slika plakati/veselje_tuga_300_200.jpg

Na području Policijske uprave osječko-baranjske 19. na 20. veljače provedene su pojačane mjere nadzora cestovnoga prometa s naglaskom na suzbijanje prekršaja prisutnosti alkohola u organizmu vozača. Ukupno je izvršen nadzor nad 293 vozača, a procesuirana su 83 prekršaja od kojih 29 zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola. Od ostalih prekršaja izdvajamo devet vozača koji su prekoračili dozvoljenu brzinu kretanja vozilom, osam osoba nije koristilo sigurnosni pojas, šest prekršaja pješaka, četiri prekršaja tehničke neispravnosti vozila i tri prekršaja neregistriranog vozilo.  

Najveća koncentracija alkohola (2,13 g/kg) izmjerena je kod 21-godišnjaka iz Strizivojne. Mladić je zatečen 20. veljače oko 4,30 sati u Đakovu svojstvu vozača osobnog automobila. Do sada je počinio dva „prometna“ prekršaja od čega mu je ovo drugi slučaj da je zatečen pod utjecajem alkohola za upravljačem vozila.

Također su i dvije žene vozačice isključene iz prometa zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola. Veća koncentracija alkohola  izmjerena je kod 20-godišnje vozačice iz Višnjevca. Višnjevčanka je zaustavljena 20. veljače oko 2,30 sati u Sljemenskoj ulici u Osijeku kada joj je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od 1,23 g/kg, a što joj je ujedno i prvi prekršaj.

Temeljem odredbi članka 137. Prekršajnoga zakona zadržana su tri vozača jer je postojala osnovana bojaznost kako će isti nastaviti s činjenjem prekršaja upravljanja vozilom uz prisutnost alkohola u organizmu. Alkoholizirani vozači zadržani su u prostorijama policije do otrježnjenja, a najduže 12 sati.     

Pojačane mjere prometne policije provedene su na inicijativu PU vukovarsko-srijemske istodobno na području PU osječko-baranjske, PU brodsko-posavske i PU vukovarsko-srijemske.

Tablični prikaz dobi alkoholiziranih vozača:

 

 

dob vozača

alkohol

do 18

-

18-24

11

25-30

5

31-40

9

41-50

3

preko 50

1

UKUPNO

29

 



Stranica