Vinskom cestom, ali ne s više od 0,5 ‰

Slika Vincekovo1.jpg

Vinari i vinogradari, ali i svi koje vole vino 22. siječnja slave Svetog Vinka. Vincelovo, Vincekovo ili Vinceška tradicionalno se obilježava u kontinentalnim vinogorjima pa tako i na području Policijske uprave osječko-baranjske. Povodom blagdana, kao i svake godine, organizira se blagoslov vinograda, natjecanje u rezidbi vinove loze, kušanje i ocjenjivanje vina, izložbe slika te različiti glazbeni događaji. Središnje proslave ovog blagdana održati će se na području Feričanaca, Đakova-Mandićevca, Erduta te na području cijele Baranje.

Proslave povezane s konzumacijom alkoholnih pića uz očekivano povećan cestovni promet i nepovoljne meteorološke uvjete znatno povećavaju rizik događaja prometne nesreće. Uvažavajući veću mogućnost nastanka prometnih nesreća policijski službenici radi podizanja razine sigurnosti građana provesti će preventivnu akciju pod nazivom „Vinskom cestom, ali ne s više od 0,5 ‰“. Sama akcija osmišljena je od strane Odsjeka za prevenciju PU osječko-baranjske uz potporu Općine Feričanci. Naime, 22. siječnja na vinskim cestama policijski službenici upozoravati će vozače na opasnosti u prometu povezane s konzumacijom alkohola uz podjelu prigodnoga letka koji nosi naziv same akcije. Međutim, svakako da će policijski službenici prema onim vozačima koji grubo krše prometne propise, upravljajući uz nedozvoljene koncentracije alkohola u organizmu, postupiti sukladno propisima, odnosno procesuirati utvrđene prekršaje.

Napominjemo kako se 22. siječnja 2010. godine na području Policijske uprave osječko-baranjske dogodilo devet prometnih nesreća od kojih pet s ozlijeđenim osobama i četiri s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama ozlijeđeno je ukupno šest osoba od koji je jedna zadobila teže tjelesne ozljede. Prometna nesreća s najtežim posljedicama u kojoj su ozlijeđene dvije osobe od kojih jedna teže uzrokovana je od strane alkoholiziranog vozača (2,01 g/kg).     



Stranica