Blagdani bez alkohola i petardi

Slika naslov.jpg

Policijska uprava osječko-baranjska i ove  godine provodi akciju „Mir i dobro“ i to od 13. prosinca 2010. do 8. siječnja 2011. godine s ciljem sprječavanja zloporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava, ali i sigurnosti cestovnog prometa. 

Kako bi se potakao razvoj odgovornost svih sudionika u prometu, posebno potencijalnih  konzumenata  alkoholnih pića, među kojima je posebno značajna  kategorija mladih vozača provesti će akciju pod nazivom  „Blagdani bez alkohola“. Sama akcija provesti će se od 23. prosinca 2010. do 2. siječnja 2011. godine. Opravdanost pokretanja akcije je u činjenici da se na području PU osječko-baranjske tijekom 2009. godine dogodilo 2530 prometnih nesreća u kojima je poginula 41 osoba, teško ozlijeđeno 248 i lakše 1 256 osoba. Istodobno policijski službenici u cestovnom prometu procesuirali su  skoro 60.000 prekršaja.    

Svrha projekta je individualnim pristupom i pozitivnom moći pohvale u  komunikaciji s vozačima, a posebice mladim vozačima u prometu (savjesnim vozačima će biti podijeljeni promotivni materijali - kalendari, čestitke, leci, majice i dr.), ukazati na potrebu odgovornog, savjesnog ponašanja i poštivanja prometnih pravila.

U planirane aktivnosti aktivno će se uključiti policijski službenici Odsjeka za prevenciju, a intenzivno će se provoditi na glavnim cestovnom pravcima poput autoceste A-5 (Slavonika) te na državnim cestama broj 2, 7, 213 i 518. Također ovakve aktivnosti intenzivirati će u određene dane i na područjima policijskih postaja i to 23. prosinca u vremenu od 15.00 do 17.00 sati u Đakovu, 24. prosinca u vremenu od 15.00 do 17.00 sati u Valpovu i Belišću, 26. prosinca u vremenu od 16.00 do 18.00 sati u Donjem Miholjcu, 31. prosinca u vremenu od 10.00 do 12.00 sati u Našicama i2. siječnja u vremenu od 16.00 do 18.00 sati uBelom Manastiru, dok će se u Osijeku ovakve aktivnosti provoditi u kontinuirano u sve dane provođenja akcije „Blagdani bez alkohola “.

Također, u sklopu akcije Mir i dobro u vremenu od 14. do 21. prosinca provedena su edukativna predavanja u Osnovnoj školi Vladimira Nazora i Ivana Gorana Kovačića iz Đakova, Dore Pejačevića i Kralja Tomislava iz Našica, Ivana Brnjika Slovaka iz Jelisavca, Josipa Jurja Strossmayera iz Đurđenovca i Vladimira Nazora iz Feričanaca kao i u Dječjem vrtiću Zvončić iz Našica. Ovakve aktivnosti provedene su pod nazivom „Blagdani bez petardi“, a cilj im je senzibiliziranja djece školske i predškolske dobi, pedagoških djelatnika, učitelja i profesora na problem zlouporabe pirotehničkih sredstava, eksplozivnih tvari, zlouporabe oružja i ostalih ubojitih sredstava te na posljedice stradavanja od nepažljivog i nestručnog rukovanja takvim sredstvima. Edukacijama je ukupno obuhvaćeno 180 djece predškolske dobi te 1575 učenika osnovnih škola svih uzrasta. Predavanja su osmislili i održali policijski službenici Odsjeka za prevenciju uz suradnju s Protueksplozijskim odsjekom PU osječko-baranjske te kontakt policajcima PP Đakovo i PP Našice uz svesrdnu pomoć djelatnika svih navedenih odgojno-obrazovnih ustanova.    



Stranica