Rekorderi u prometu

Slika brzina1.jpg

OSIJEK - Na cestama Policijske uprave osječko-baranjske 29. studenog "presretač" zaustavljao "pilote" na cestama.

Na državnoj cesti broj 2, dionica Koška - Normanci, 29. studenog oko 9,15 sati zaustavljen je 24-godišnjak iz Našica, vozač Golfa u prekršaju prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila. Uređajem za nadzor brzine kretanja vozila (tzv. „presretač“) izmjerena je brzina od 166 km/h na cesti van naselja gdje je brzina ograničena na 90 km/h. Osim prekršaja „brzine“ vozač je prijavljen i zbog korištenja mobitela i nekorištenja sigurnosnog pojasa. Za počinjene prekršaje predviđena je ukupna kazna veća od 7.000 kuna, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od 12 mjeseci i tri negativna prekršajna boda. Tijekom petogodišnjeg vozačkog iskustva 24-godišnjak je počinio četiri prekršaja od kojih mu je ovo treći prekršaj prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila.

U Ulici Grabik u Čepinskim Martincima 29. studenoga oko 19,15 zaustavljen je 21-godišnji vozač Fiata Punta s prebivalištem u istom naselju. Uređajem za nadzor brzine kretanja vozila (tzv. „presretač“) utvrđena brzina od 145 km/h na cesti u naselju gdje je brzina ograničena na 70 km/h. Za prekršaj prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđena je kazna u od 5.000 do 15.000 kuna, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od 12 mjeseci i po pravomoćnosti tri negativna prekršajna boda. Osim prekršajne odgovornosti protiv vozača Fiata slijedi i kaznena prijava jer je upravljao vozilom za vrijeme dok mu je to bilo zabranjeno zbog prethodnih prekršaja, a za što je predviđena kazna zatvora do tri godine.  Zaustavljeni vozač do sada je počinio više od 20 raznih prekršaja iz područja sigurnosti cestovnog prometa od kojih najčešće one najteže. Vozačku dozvolu B kategorije posjeduje manje od tri godine.

Istoga dana oko 21,40 sati u Grčkoj ulici u Gorjanima zaustavljen je 31-godišnji vozač Golfa s prebivalištem na području Općine Drenje. Prethodno je uređajem za nadzor brzine kretanja vozila (tzv. „presretač“) utvrđena brzina od 143 km/h na cesti u naselju gdje je brzina ograničena na 50 km/h. Daljnjom kontrolom utvrđeno je kako je vozač upravljao vozilom uz prisutnost alkohola u organizmu (0,94 g/kg).  Za prekršaj prekoračenja brzine predviđena je kazna u novčanom iznosu od 5.000 do 15.000 kuna, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od 12 mjeseci i po pravomoćnosti tri negativna prekršajna boda. Temeljem istoga Zakona, zbog alkohola u organizmu, predviđena je kazna u iznosu od 1.000 do 2.000 kuna. Zaustavljeni vozač vozačku dozvolu posjeduje pet godina, a do sada je počinio ukupno 10 prekršaja iz područja sigurnosti cestovnog prometa od čega jedan prekršaj prekoračenja brzine kretanja vozila.



Stranica