Pješaci sve ugroženiji

Slika pjesaci.jpg

Najgore razdoblje za pješake bilo je od 30. listopada do danas, kada je stradalo 13 pješaka.

Na području PU osječko-baranjske tijekom 2010. godine u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 20 osoba, od čega 6 pješaka. Najgore razdoblje za pješake bilo je od 30. listopada do danas, kada je na osječko-baranjskim prometnicama evidentirano 11 prometnih nesreća u kojima je stradalo 13 pješaka (3 pješaka su poginula, 1 pješak zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život, 2 pješaka teške tjelesne ozljede i 7 pješaka lake tjelesne ozljede). Većina prometnih nesreća dogodila se na obilježenom pješakom prijelazu u dane vikenda tijekom noćnih sati kada je smanjena vidljivost. Napominjemo da su do sada po 2 pješaka smrtno stradala na području PPRP Osijek, PP Beli Manastir i PP Đakovo.

Budući je pred nama vremensko razdoblje s lošim vremenskim uvjetima (kišna, magla) i osjetno kraćim danima, i nadalje se očekuje prometovanje većeg broja pješaka koji se nerijetko izvan naselja kreću nepropisno kolnikom bez svjetla i reflektirajuće odjeće dok cestu prelaze izvan obilježenih pješačkih prijelaza bez da su se prethodno uvjerili da to mogu učiniti na siguran način, za očekivati je da će ovakvih prometnih nesreća biti i nadalje.

Kako bi se pješake zaštitilo od najtežih posljedica usmjeravajući ih na poštivanje prometnih propisa i korištenje reflektirajuće odjeće, a vozače upozorilo na pojačani oprez, u narednom razdoblju će se na području cijele županije provoditi pojačane mjere nadzora prometa na cestama.



Stranica