Policajac Nenad Doljanac dobio nagradu Ponos Hrvatske

Slika topvijesti/godina_2009/prosinac_09/ponos04.jpg

Nagrada se dodjeljuje iznimnim i hrabrim pojedincima koji ne mogu okrenuti glavu na drugu stranu, već su spremni žrtvovati i vlastiti život za dobro drugoga. Svjetla pozornice HNK sinoć su bila usmjerena na osam policijskih službenika MUP-a RH, policajce koji su obavljajući svoj posao pokazali dobrotu i humanost koja sve nas nadahnjuje.

Foto: MUP

Nedjeljko Doljanac iz Policijske postaje Valpovo primio je sinoć, 6. prosinca, u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu nagradu Ponos Hrvatske. Nagrada se dodjeljuje iznimnim i hrabrim pojedincima koji ne mogu okrenuti glavu na drugu stranu, već su spremni žrtvovati i vlastiti život za dobro drugoga. Svjetla pozornice HNK sinoć su bila usmjerena na osam policijskih službenika MUP-a RH, policajce koji su obavljajući svoj posao pokazali dobrotu i humanost koja sve nas nadahnjuje.

Doljanac je pomogao 20-godišnjem njemačkom turistu iz Rastatta koji je 24. prosinca 2008. u jedan sat iza ponoći u Bizovcu zabunom izašao iz vlaka, a potom lutajući po mraku upao u jamu sa fekalijama u kojima je izgubio dokumente. Mladić je govorio jedino njemačkim jezikom pa je Doljanac u postaju ubrzo doveo prevoditelja. Nesretni Nijemac je dobio čistu i suhu odjeću kako bi se mogao presvući, a potom je i nahranjen. Nedjeljko Doljanac je, nakon što je doznao za sve nevolje ovog mladića, nazvao njegovu majku da se ne brine te njemačko veleposlanstvo u Zagrebu kako bi mu pripremili dokumente s kojima će se moći vratiti u domovinu. Istodobno, organizirao mu je i noćenje, a na sam Božić smjestio ga je u vlak za Zagreb, nakon što mu je kupio rezervaciju i dao 50 kuna: „Da se nađe ako mu zatreba!“. Zahvaljujući ovom policijskom službeniku 20-godišnji njemački državljanin je za Božić doputovao svojoj obitelji. Ipak, za našeg Nedjeljka ova priča nije bila završena. Kad je saznao u koju jamu je mladić upao, zamolio je vlasnike posjeda da je isprazne. U njoj su pronađeni mladićevi dokumenti i novac, koje je Doljanac oprao, osušio i poslao u njemačko veleposlanstvo.

- Osjećam se ponosno, zadovoljno i sretno što sam učinio jedno dobro djelo. Zna se da je policijski posao spašavanje i pomaganje ljudima. Vodila nas je misao: što da smo mi na njegovom mjestu, negdje u stranoj zemlji, kako bismo se osjećali, od koga bismo zatražili pomoć ako ne od policije – rekao je Doljanac odmah nakon što je primio staklenu statuetu Ponos Hrvatske. Nenad je dobio i posebno priznaje od veleposlanika Savezne Republike Njemačke u RH Bernarda Fischera.

Među nagrađenima policajcima u HNK bili su i policijski službenici iz Policijske postaje Sesvete: Jadranko Certin, Boško Ćenan, Milovan Dakić, Goran Blažević, Kristijan Novoselac i roditelji preminulog Ivana Grbavca. Hrabri policajci su se suprotstavili naoružanom razbojniku koji je imao namjeru opljačkati poslovnicu Raiffeisen banke. Staklenu statuetu dobili su dvojica policajaca „mekog srca“ iz Policijske postaje Županja Nikola Kajkić i Bono Tomašević. Oni su ženu i njezine dvije kćerke spasili od zlostavljača. Pronašli su im stan i omogućili nov život bez nasilja.

Nagradu Ponos Hrvatske utemeljio je 2005. godine dnevni list 24sata. Naime, uredništvo lista je prepoznalo potrebu da istakne dobrotu, humanost i hrabrost pojedinca koje naše društvo čine svijetom u kakvom želimo živjeti. Tijekom 2008. godine osnovana je udruga Ponos Hrvatske čiji su članovi dobitnici nagrade.

Više o dodijeli nagrade Ponos Hrvatske pročitajte ovdje.



Stranica