Akcija prometne policije

Vozači i putnici na mopedu i motociklu jedna su od najugroženijih skupina u cestovnome prometu, a o čemu nažalost svjedoči i činjenica o njihovom učestalom stradavanju. Uvažavajući navedeno kontinuirano i planski se poduzimaju mjere od strane policije s ciljem zaštite takvih sudionika prometa.

Vozači i putnici na mopedu i motociklu jedna su od najugroženijih skupina u cestovnome prometu, a o čemu nažalost svjedoči i činjenica o njihovom učestalom stradavanju.  Uvažavajući navedeno kontinuirano i planski se poduzimaju mjere od strane policije s ciljem zaštite takvih sudionika prometa.

Upravo iz navedenih razloga dana 09. listopada 2009. godine u vremenu od 15,00 do 19,00 sati na području Osijeka provesti će se pojačane aktivnosti policije s ciljem poduzimanja mjera prema vozačima mopeda i motocikla koji svojim ponašanjem grubo krše prometne propise. Aktivnosti policije usmjeriti će se na postupanja u smislu sprječavanja činjenja prekršaja  poput nekorištenja zaštitne kacige, uklanjanje ograničenja (blokade) brzine kretanja mopeda, stvaranja prekomjerne buke, ali i drugih prekršaja.  Policijski službenici djelovati će zajedno sa djelatnicima stanica za tehnički pregled vozila, a što znači kako će se u slučaju sumnji u tehničku ispravnost vozila (najčešće mopeda i motocikla) takva vozila prepratiti od strane policije do stanice za tehnički pregled vozila gdje će se utvrditi tehnička ispravnost vozila od strane nadzornika. Mopedi će se najčešće podvrgavati provjerama s ciljem utvrđivanja uklanjanja «blokada» koje služe limitiranju brzine kretanja vozila dok će se motocikli učestalije podvrgnuti provjeri putem fonometra kako bi se utvrdilo da li proizvode prekomjernu buku. U slučajevima utvrđivanja tehničkih neispravnosti temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama  policijski službenik postupiti će u skladu sa Zakonom odnosno vozilo će isključiti iz prometa i privremeno oduzeti registarske pločice dok se ponovnim tehničkim pregledom ne utvrdi tehnička ispravnost vozila.

Sa ovakvim aktivnostima nastaviti će se i ubuduće i to upravo iz razloga zaštite svih sudionika cestovnoga prometa, a u ovome slučaju jednih od najugroženijih poput mopedista i motociklista.  
 
 
 


Stranica