Tri požara na poljoprivrednim površinama

U samo 24 sata na području ove PU izbilo je tri požara na poljoprivrednim površinama.

Na oranici tvrtke ''Žito'' d.o.o., uz cestu Tenja-Silaš, 20. srpnja oko 15,40 sati došlo je do požara u kojem je izgorjelo oko 30 hektara strništa. Požar su ugasili pripadnici JPVP grada Osijeka. U poslijepodnevnim satima, također 20. srpnja, 55-godišnjak iz Budimaca zapalio je strnište na njivi iza obiteljske kuće, a vatra se otela kontroli zbog čega su morali intervenirati vatrogasci, odnosno DVD Koška, koji su uspjeli ugasiti požarište. Na njivi poduzeća Novocommerce u Đurđenovcu oko 18 sati, također 20. srpnja, došlo je do požara u kojem je izgorjelo oko 1,5 hektara strništa. Požar su ugasili pripadnici DVD Đurđenovac.

UPOZORENJE GRAĐANIMA:
 
           Na poljoprivrednim i drugim površinama često se pali korov, suha trava, grmlje i ostali biljni otpad, što može biti izuzetno opasno, zbog čega smo dužni upozoriti građane na pojačani oprez i podsjetiti ih da je i dalje na snazi odluka Skupštine Županije osječko-baranjske o posebnim mjerama zaštite od požara pri spaljivanju otpadnih materijala na poljoprivrednim i drugim površinama.
            Tom je odlukom propisano da su vlasnici zemlje ili korisnici te druge fizičke i pravne osobe dužne prije spaljivanja biljnog otpada poduzeti sve odgovarajuće mjere opreza i zaštite od požara. Pritom valja naglasiti da su sve pravne i fizičke osobe prije spaljivanja otpada u većem opsegu ili na većim površinama dužne prijaviti spaljivanje najbližoj policijskoj postaji ukoliko bi se tom radnjom mogle ugroziti druge površine ili objekti (primjerice industrijske građevine, električni i telefonski stupovi, prometnice i dr.).
            Istom odlukom predviđene su i sankcije protiv onih koji se ne pridržavaju obaveznih mjera zaštite od požara. Osim toga, ako se požarom izazove opasnost za život ili tijelo ljudi ili imovinu većeg opsega postoje elementi za kažnjivo djelo iz čl. 263. KZ, a za koje je predviđena i kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.
            Zbog velikih opasnosti upozoravamo građane da ne pale vatru na otvorenom prostoru, a ako to ipak čine – poduzmu sve mjere opreza kako ona ne bi izmakla kontroli. Kod spaljivanja otpada treba voditi računa da se ono obavlja kada nema vjetra, te na dovoljnoj udaljenosti od šuma ili građevina. Mjesto spaljivanja ne smije se napuštati dok gorivi materijal u potpunosti ne sagori. 


Stranica