Akcija prometne policije

OSIJEK - Prometna policija provela je pojačani nadzor cestovnog prometna na području Osijeka.

Dana 04. srpnja 2009. godine (subota) u vremenu od 19,00 do 23,00 sati na području Osijeka provedene su pojačane mjere nadzora cestovnoga prometa od strane policijskih službenika vozača službenih motocikala. U provođenju pojačanih mjera sudjelovali su policijski službenici – motociklisti s područja cijele Policijske uprave osječko-baranjske, a cilj provođenja ovakvih mjera bilo je podizanje opće razine sigurnosti cestovnoga prometa s naglaskom na vozače i putnike na motociklima i mopedima. 
              U navedenom vremenu ukupno su utvrđena 53 prekršaja svih sudionika prometa od čega 32 prekršaja vozača mopeda i motocikla, a iz prometa je isključeno 11 vozača i 8 vozila. U prometu su zatečena 3 vozača koji su upravljali vozilom uz prisutnost alkohola u organizmu, bez položenog vozačkog ispita zatečena su 4 vozača, za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom zatečen je 1 vozač, kod 1 vozila utvrđena je tehnička neispravnost, 6 vozila je isključeno iz prometa zbog isteka valjanosti prometne dozvole, odnosno registracije, 12 osoba je počinilo prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, 10 vozača mopeda i motocikla nije koristilo zaštitnu kacigu, a utvrđeno je i 5 prekršaja nepravilnoga korištenja mobitela od strane vozača.
            Nakon pojačanih aktivnosti usmjerenih ka zaštiti vozača mopeda i motocikla, a cijeneći kako u noćnim odnosno jutarnjim satima u dane vikenda znatan dio «mladih» vozača upravlja vozilima uz prisutnost alkohola u organizmu te na takav način ugrožavaju sebe i druge u prometu dana 05. srpnja 2009. godine (nedjelja) u vremenu od 00,00 do 06,00 sati na području Osijeka i okolice provedene su mjere pojačanoga nadzora cestovnoga prometa s naglaskom upravo na prekršaj alkoholiziranosti vozača. U navedenom vremenu ukupno je utvrđeno 36 prekršaja od kojih 25 prekršaja upravljanja vozilom uz prisutnost alkohola u organizmu vozača. Najbrojniji vozači kod kojih je u organizmu utvrđena prisutnost alkohola u organizmu bili su oni u dobi od 18 do 24 godine (9 vozača), slijede vozači starosti 31 do 40 godina (6), zatim od 25 do 30 i od 41 do 50 po 4, dok je najmanje bilo alkoholiziranih vozača u dobi starijoj od 50 godina (2 vozača).        
            S najvećom koncentracijom alkohola (2,31 g/kg) zatečen je vozač osobnog automobila, 39-godišnji hrvatski državljanin iz Erduta. Isti je zatečen u Dalju, Josipa Paradžika, dana 05. srpnja 2009. godine u 01,20 sati. Do sada je isti evidentiran kao počinitelj 3 prometna prekršaja od kojih mu je ovo drugi puta kako upravlja vozilom uz prisutnost alkohola u organizmu.
             Naglašavamo kako je dana 05. srpnja 2009. godine u 03,20 sati u Osijeku na raskrižju Europske avenije i Ulice Stjepana Radića zatečen u prometu 23-godišnji hrvatski državljanin iz Osijeka kako upravlja osobnim automobilom bez registarskih oznaka (neregistriran). Kontrolom vozača i vozila utvrđeno je kako upravlja neregistriranim osobnim automobilom bez položenoga vozačkoga ispita i uz prisutnost alkohola u organizmu (0,97 g/kg). Uvažavajući navedeno kao i činjenicu kako je do sada počinio 13 prekršaja iz područja prometa od čega je 4 puta zatečen da upravlja vozilom uz prisutnost alkohola u organizmu vozač osobnog automobila je sukladno odredbama Prekršajnoga zakona zadržan u prostorijama policije do otrježnjenja odnosno najduže 12 sati.


Stranica