Lažirali račune od prodaje vozila

Osumnjičeni su uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu predani pritvorskom nadzorniku

FOTO: Ilustracija

Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave osječko-baranjske utvrđeno je postojanje osnovne sumnje da je 50-godišnjak, kao odgovorna osoba u tvrtki, počinio kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene ili poslovne isprave, a djelatnici tvrtke u dobi od 48, 45, 40, 30 i 29 godina kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave te zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju - pomaganje.
 
Pedesetogodišnjaka se tereti da je od 1. siječnja 2019. godine do 31. prosinca 2021. godine omogućio i naložio petorici djelatnika da za prodaju vozila ispostavljaju račune sa znatno umanjenom cijenom od stvarno naplaćene i fakturirane iznose uplaćuju u blagajnu ili na poslovni račun društva.
 
Nadalje istraživanjem je utvrđeno da su prijavljeni kupcima novih vozila omogućavali plaćanja dijela prodajne cijene njihovim starim vozilom, a koja nisu unosili u imovinu društva, već su ih dalje prodavali bez izdavanja računa.
 
Opisanim radnjama pravnoj osobi nastala je materijalna šteta od gotovo 350 tisuća eura.
 
Osumnjičeni su uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu predani pritvorskom nadzorniku.
 
Napominjemo da ovo nije prva kaznena prijava protiv 50-godišnjeg vlasnika tvrtke zbog istog modusa počinjenja kaznenih djela. Naime, provedenim kriminalističkim istraživanjima policijskih službenika Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave osječko-baranjske, sadašnjim i prijašnjim kaznenim djelima utvrđena je ukupna šteta u iznosu većem od 820 tisuća eura.

 
 

Stranica