Kazališna biciklijada u okviru preventivnih aktivnosti projekta "biciklirajmo biciklističkom"

FOTO: PU osječko-baranjska

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana sadnje drveća, 21. rujna, u organizaciji Teatra To go, Parka prirode Kopački rit, Gradskog sportskog saveza za rekreaciju „Sport za sve“ te Gradskim Crvenim križem Osijek, jučer je provedena Kazališna biciklijada na relaciji od Osijeka do Kopačkog rita.

U ovoj biciklijadi sudjelovali su i policijski službenici za poslove prevencije Ureda načelnika, Policijske uprave osječko-baranjske u okviru aktivnosti lokalnih preventivnih projekata „Biciklirajmo, biciklističkom“ i „Sigurnost u cestovnom prometu“ te nacionalnog projekta „Zdrav za 5“.

Neposredno prije biciklijade policijski službenici za poslove prevencije su sudionike upoznali o pravilnom i sigurnom sudjelovanju u prometu vozača bicikala, s naglaskom na nošenje i korištenje zaštitne opreme kod djece - zaštitne kacige, kao i reflektirajućih prsluka ili drugih reflektirajućih oznaka uz obvezno korištenje svjetala u uvjetima smanjene vidljivosti danju (magla, kiša) i noću.

Svi sudionici biciklijade su također upoznati da nije dozvoljena vožnja bez ruku osim u slučajevima kada se daju znakovi rukama drugim sudionicima u prometu, da nije dozvoljeno korištenje mobitela ili slušalica na oba uha ili u oba uha, ovisno o vrsti slušalica, kao niti vožnja više osoba na biciklu koji ima jedno sjedalo, jedan upravljač i jedan pogon za pokretanje, osim u slučaju kada odrasli voze djecu u propisanim sjedalicama i koja za vrijeme vožnje imaju pravilno pričvršćenu zaštitnu kacigu.

U okviru preventivnih aktivnosti prema nacionalnom projektu „Zdrav za 5“ sukladno II. komponenti koja se odnosi na očuvanje i zaštitu okoliša i prirode, za djecu je prikazana predstava „Botaničari“ u kojoj se uči o pravilnom odlaganju otpada u kante različitih boja, a nakon toga i sadnja sadnica bagrema u neposrednoj blizini ulaza u Kopački rit.

I u okviru provedbe ovih preventivnih projekata policijski službenici su aktivnosti usmjerili na edukaciju i informiranje sudionika u prometu,  kako bi ceste učinili što sigurnijim, a putovanje što ugodnijim.
 

Stranica