Biciklirajmo, biciklističkom u Našicama

FOTO: PU osječko-baranjska 

Policijski službenik za poslove prevencije Ureda načelnika, Policijske uprave osječko-baranjske i kontakt policajci Policijske postaje Našice 11. rujna u Našicama proveli su aktivnosti preventivnih lokalnih projekata „Biciklirajmo, biciklističkom“ i „Sigurnost u cestovnom prometu“.
 
Biciklijada pod nazivom „Biciklom kroz slavonsku šumu“ održana je u organizaciji Biciklističkog kluba Našice i Uprava šuma Podružnica Našice, a na istoj su sudjelovali članovi BK Našice, djelatnici Uprave šuma Podružnica Našice i ostali građani. Tridesetak biciklista, od najmlađih do starijih biciklista, rekreacijski su vozili svoje bicikle kroz šumu 10-ak kilometara.
 
Kontakt policajci i policijski službenik za prevenciju Policijske uprave osječko-baranjske sudionicima biciklijade održali su kratku edukaciju o sigurnoj vožnji biciklom te potrebnoj opremi, a uz razgovor i druženje s djecom i odraslima, iste darivali prigodnim poklonima (privjesak-reflektirajući prsluk) koje je osigurao Grad Našice temeljem potpisanog Sporazuma o međusobnoj suradnji s Policijskom upravom osječko-baranjskom.
 
Djeca i roditelji su informirani o mjerama prevencije kod mladih poput nošenja zaštitne opreme - kacige i reflektirajućih prsluka u uvjetima smanjene vidljivosti danju i noću, davanja znakova rukama tijekom vožnje biciklom. Naglasak tijekom informiranja je bio usmjeren na obavezu biciklista, kada prelaze preko obilježenog pješačkog prijelaza da su obvezni gurati bicikl odnosno preko biciklističkog prijelaza gdje smiju voziti bicikl, da su prije stupanja na kolnik dužni izvršiti provjeru udaljenosti i brzine kretanja vozila i nakon što se uvjere da to mogu učiniti na siguran način, prelaze sukladno zakonskim propisima, preko obilježenog pješačkog ili biciklističkog prijelaza.
 
Kako u prometu sve više sudjeluju i vozači osobnih prijevoznih sredstava djeca i roditelji su informirani o pravilima koja se odnose na tu skupinu vozača, a koja su vrlo slična kao i za vozače bicikala, s naglaskom da je zabranjena vožnja djeci do 14 godine života, da takvo sredstvo smije voziti isključivo jedna osoba, te da osoba koja upravljao osobnim prijevoznim sredstvom, koja je starije od 14. godine za vrijeme vožnje obavezno mora nositi zaštitnu kacigu.
 
Ovakvim preventivnim aktivnostima policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika žele potaknuti građane, pa tako u ovom slučaju i djecu i roditelje, da policiju više percipiraju kao partnera u vlastitoj sigurnosti tijekom sudjelovanja u prometu.

Stranica