Preventivne aktivnosti sukladno projektima „Biciklirajmo, biciklističkom“ i „Sigurnost u cestovnom prometu“

Svi sudionici bliciklijada su upoznati o važnosti davanja znakova rukama drugim sudionicima u prometu, bez obzira kreću li se biciklističkim stazama, biciklističkim trakama ili kolnikom za vozače bicikla odnosno pješačkom stazom 

FOTO: PU osječko-baranjska

Proteklog vikenda u okviru preventivnih projekata „Biciklirajmo, biciklističkom“ i „Sigurnost u cestovnom prometu“ policijski službenici za prevenciju proveli su preventivne aktivnosti na dvjema biciklijadama.

U subotu je u  organizaciji udruge „Josipovac“ iz Josipovca za članove udruge i sve zainteresirane građane održana „2. biciklijada u Josipovcu“, dok je u nedjelju u organizaciji udruge biciklista rekreativaca „Pedala“ iz Kešinaca organizirana „4. Pedalina biciklijada“ u Kešincima.

Sudionici biciklijada su upoznati o sudjelovanju u prometu vozača bicikala i osobnih prijevoznih sredstava, kojom prilikom je svima skrenuta pozornost na odredbe Zakona o sigurnosti prometna na cestama koje propisuju da su vozači bicikala ili osobnih prijevoznih sredstava prije stupanja na kolnik, a kada se kreću preko obilježenog biciklističkog prijelaza, dužni obratiti pažnju na udaljenost i brzinu vozila koja im se približavaju te nastaviti voziti nakon što se uvjere da to mogu učiniti na siguran način. Također informirani su, da su prilikom prelaska preko obilježenog pješačkog prijelaza, osim provjere udaljenosti i brzine kretanja vozila, sići s bicikla ili osobnog prijevoznog sredstva, te iste pregurati.
 
Kako se većina građana, pa tako i sudionici ovih biciklijada, često kreću i kao pješaci, dodatno su informirani da su prilikom prelaska preko obilježenog pješačkog prijelaza dužni obratiti pažnju na udaljenost i brzinu vozila koje im se približava te se mogu nastaviti kretati preko obilježenog pješačkog prijelaza nakon što se uvjere da to mogu učiniti na siguran način.
 
Da bi vožnja biciklista, posebno djece, bila sigurnija posebno su naglašene mjere prevencije poput nošenja zaštitne opreme, kacige za djecu do 16 godine kod vožnje bicikla i od 14. godine za sve vozače osobnih prijevoznih sredstava, kao i korištenje reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće odjeće u slučaju smanjenje vidljivosti danju ili noću, te obavezno korištenje svjetala za vrijeme vožnje u navedenim uvjetima.

Svi sudionici bliciklijada su upoznati o važnosti davanja znakova rukama drugim sudionicima u prometu, bez obzira kreću li se biciklističkim stazama, biciklističkim trakama ili kolnikom za vozače bicikla odnosno pješačkom stazom za vozače osobnih prijevoznih sredstava kada nema biciklističkih staza ili traka, budući da time pridonose vlastitoj sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika.
 

Stranica