Srednjoškolcima u Belom Manastiru održana edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu

Policijski službenici učenike su informirali o nužnosti poznavanja i poštivanja prometnih propisa, budući da na taj način direktno pridonose poboljšanju vlastite ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu

FOTO: PU osječko-baranjska

Povodom obilježavanja Dana zimskog bicikliranja na posao/u školu sukladno lokalnim preventivnim projektima „Biciklirajmo biciklističkom“ i „Sigurnost u cestovnom prometu“ provedeno je informiranje i edukacija učenika Prve srednje škole Beli Manastir o aktualnim zakonskim propisima koji reguliraju status vozača bicikala i  osobnih prijevoznih sredstava u prometu, a sve u cilju reduciranja broja stradavanja kao i sveukupnog broja prekršaja i kaznenih djela iz domene prometa.
 
Policijski službenici za poslove prevencije učenike su informirali o nužnosti poznavanja i poštivanja prometnih propisa, budući da na taj način direktno pridonose poboljšanju vlastite ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu.
Kako bi se tijekom vožnje biciklom i osobnim prijevoznim sredstvom izbjegle neželjene posljedice, upoznati su da posebnu pozornost usmjere na mjere prevencije poput nošenja zaštitne opreme - kacige, reflektirajućeg prsluka u slučaju smanjenje vidljivosti danju i noću. Također su upoznati i da su u uvjetima smanjene vidljivosti danju i noću dužni imati upaljena svjetla na biciklima odnosno osobnim prijevoznim sredstvima.
 
Za vozače bicikala i vozače osobnih prijevoznih sredstava zakon propisuje da su  kada se kreću preko obilježenog pješačkog prijelaza dužni sići s bicikla ili osobnog prijevoznog sredstava, obratiti pažnju na udaljenost i brzinu vozila koja im se približavaju te gurati bicikl ili osobno prijevozno sredstvo nakon što se uvjere da to mogu učiniti na siguran način. Pravilo prelaska preko obilježenog pješačkog prijelaza vezano za obraćanje pozornosti na udaljenost i brzine kretanja vozila koja im se približavaju, jednako vrijedi i za pješake.
 
Jednako pravilo vezano za provjeru da se može na siguran način prijeći preko kolnika vrijedi i za prelazak preko obilježenog biciklističkog prijelaza, osim što je tada dozvoljena vožnja bicikla ili osobnog prijevoznog sredstva.
 
Učenici su informirani da se vozači osobnih prijevoznih sredstava moraju kretati biciklističkim stazama ili biciklističkim trakama, a kada ih površinama namijenjenim za kretanje pješaka, pješačkom stazom odnosno pješačkom zonom. Kolnikom je zabranjeno upravljanje osobnim prijevoznim sredstvima, osim kada je na dijelu nerazvrstane, lokalne ili županijske ceste brzina kretanja ograničena na 50 km/h ili manje i gdje je to dopušteno postavljenim prometnim znakom, krećući se što bliže desnom rubu kolnika.
 
Policijska uprava osječko-baranjska surađuje s Gradom Belim Manastirom i ima sklopljen Sporazum o suradnji u području zajedničkih aktivnosti koje smjeraju prevenciji kriminaliteta. Temeljem Sporazuma Grad Beli Manastir osigurao je sredstva za provedbu preventivnih projekata, odnosno edukativno-informativne materijale. Prilikom ovoga događanja zamjenik gradonačelnika Belog Manastira, Goran Hes po završetku predavanja učenicima je podijelio prigodne poklone za sigurnije sudjelovanje u prometu.

Stranica