Prevencijom do sigurnosti budućih mladih vozača u cestovnom prometu

Srednjoškolcima Elektrotehničke i prometne škole u Osijeku održano predavanje o prometnim pravilima

FOTO: PU osječko-baranjska

Tijekom školske godine 2023./2024. godine, u okviru preventivnog projekta „Sigurnost u cestovnom prometu“, policijski službenici za poslove prevencije, Policijske uprave osječko-baranjske, održavali su predavanja učenicima završnih razreda srednjih škola o dijelu projekta koji se odnosi na sigurno i pravilno upravljanje automobilima mladih vozača.
 
Takva aktivnost održana je jučer u Elektrotehničkoj i prometnoj školi u Osijeku.
 
Kako bi se tijekom upravljanja osobnim automobilima i drugim prometnim sredstvima izbjegle neželjene posljedice u prometu, policijski službenici su učenike usmjerili da posebnu pozornost obrate kada na prometnicama vladaju uvjeti smanjenja vidljivosti, odnosno da u takovima uvjetima prilagode brzinu i kretanje vozila stanju na kolniku i time osiguraju sigurno sudjelovanje u prometu za sebe, a i sve druge sudionike u prometu.
 
Budući mladi vozači upoznati su da su četiri „Ubojice u prometu“ alkohol, brzina,   sigurnosni pojas i mobitel.
 
Učenici su informirani o svakom pojedinom prekršaju, koji može izazvati prometnu nesreću, kako bi sutra svojim odgovornim ponašanjem i pridržavanjem prometnih propisa mogli spriječiti stradavanje u prometu sačuvati sebe i druge sudionike u prometu.
 
Posebni naglasak stavljen je na činjenicu da mladi vozači do 24. godine života ne smiju upravljati vozilom pod utjecajem alkohola, droga niti drugih lijekova koji mogu smanjiti reflekse i percepciju stvarnosti vozača.
 
Učenicima je usto naglašeno mladi vozač prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama može u roku od dvije godine skupiti devet negativnih prekršajnih bodova, zbog čega će im se vozačka dozvola ukinuti i oduzeti na dvije godine. Mladi vozač potom mora ponovno polagati vozački ispit, ukoliko želi upravljati vozilom.
 
Kako bi se izbjegle prometne nesreće i stradavanja, učenicima je istaknut i naš slogan: „Kad sigurno voziš, sigurno stižeš!“.

Stranica