Sigurnost u cestovnom prometu za najmlađe

Policijski službenici učenike su educirali o pravilnom i sigurnom sudjelovanju u prometu tijekom vožnje biciklom

FOTO: PU osječko-baranjska

U jesenskoj shemi provedbe lokalnog preventivnog projekta „Biciklirajmo, biciklisičkom“, provedena su edukativna predavanja u osnovnim školama u Višnjevcu, u osječkim osnovnim školam „Retfala“, „Grigor Vitez“, „Svete Ane“ i „Vijenac“ te osnovnim školama iz  Luga i Ivanovaca o pravilnom i sigurnom sudjelovanju u prometu tijekom vožnje biciklom.
 
Kako bi se tijekom vožnje biciklom izbjegle neželjene posljedice, policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika, Policijske uprave osječko-baranjske učenike su dodatno informirali da posebnu pozornost usmjere na mjere prevencije poput nošenja zaštitne opreme - kacige za djecu do 16. godine života, kao i reflektirajućeg prsluka u slučaju smanjenje vidljivosti danju i noću, te obvezu korištenja svjetala na biciklima u takovim uvjetima.
 
Posebno je učenicima ukazano na to da tijekom vožnje bicikala zakon propisuje da  kada se kreću preko obilježenog pješačkog prijelaza dužni sići s bicikla, obratiti pažnju na udaljenost i brzinu vozila koja im se približavaju te gurati bicikl preko kolnika nakon što se uvjere da to mogu učiniti na siguran način.
 
Prilikom prelaska biciklom preko obilježenog biciklističkog prijelaza zakonske odredbe određuju da se mora obratiti pozornost na udaljenost i brzinu vozila koja im se približavaju i da mogu preći preko kolnika kada se uvjere da to mogu učiniti na siguran način, osim što je tada dozvoljena vožnja bicikla.
 
Učenici su upoznati da je osim poznavanja propisa i pravila za sigurno sudjelovanje u prometu tijekom vožnje biciklom važno održavanje ravnoteže, ispravnost bicikla kao i davanje znakova rukama drugim sudionicima u prometu bez obzira kreću li se biciklističkim stazama, biciklističkim trakama ili kolnikom kada ih nema jer time pridonose poboljšanju vlastite sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu.
 
 

Stranica