Festival biciklističke rekreacije „FEBIRE“

Tijekom biciklijade sudionici su s policijskim službenicima razmijenili iskustava i stavove o vožnji biciklom te se dodatno informirali o elementima sigurnosti s naglaskom na prevenciju, kao i aktualnim zakonskim propisima

FOTO: PU osječko-baranjska

U organizaciji Saveza sportske rekreacije „Sport za sve“ Osječko-baranjske županije, jučer je održana 6. „FEBIRE“ bicklijada na kojoj su sudjelovali i policijski službenici za poslove prevencije, Policijske uprave osječko-baranjske.

U okviru preventivnih projekata „Biciklirajmo, biciklističkom“ i „Sigurnost u cestovnom prometu“, policijski službenici neposredno prije biciklijade sudionike su informirali i educirali o pravilnom i sigurnom sudjelovanju kako u organiziranim biciklijadama, tako i u svakodnevnim vožnjama biciklom s naglaskom na davanje znakova rukama kako bi druge sudionike pravovremeno upozorili o svom kretanju bez obzira kreću li se biciklističkim stazama, biciklističkim trakama ili kolnikom.

Sudionicima je skrenuta pozornost na važnost i obvezu korištenja zaštitnih kaciga za djecu do šesnaeste godine, kao i korištenje svjetala na biciklu u uvjetima smanjene vidljivosti danju i tijekom noći te nošenje reflektirajućih prsluka ili odjeće. S obzirom na izmijenjene zakonske odredbe vezano za prelazak biciklista preko obilježenog pješačkog ili biciklističkog prijelaza sudionici su dodatno informirani da su prije stupanja na kolnik dužni obratiti pažnju na udaljenost i brzinu kretanja vozila koja im se približavaju te se nastaviti kretati nakon što su se uvjerili da to mogu učiniti na siguran način, s naglaskom da su prilikom prelaska preko obilježenog pješačkog prijelaza dužni sići s bicikla te ga pregurati, a ne voziti.

Tijekom biciklijade sudionici su u ostvarenom kontaktu s policijskim službenicima razmijenili iskustava i stavove o vožnji biciklom te se i dodatno informirali o elementima sigurnosti s naglaskom na prevenciju, kao i aktualnim zakonskim propisima.

U ovoj biciklijadi sudjelovali su sudionici sa startom iz Osijeka, Trg V. Lisinskog u Tvrđi, iz Belišća ispred Gradske vijećnice, iz Belog Manastira s Trga Slobode te iz Vukovara ispred Poglavarstva Grada Vukovara, a svima je zajednički cilj bio u Osijeku na Trgu V. Lisinskog.

Stranica