Obilježavanje "Mjeseca borbe protiv ovisnosti"

Kroz provođenje navedenih preventivnih projekata policijski službenici se dotiču prevencije ovisnosti o alkoholu, drogama, kocki te prekomjernom korištenju interneta

FOTO: PU osječko-baranjska

U periodu od 15. studenog do 15. prosinca 2021. godine, obilježavanja se Mjesec borbe protiv ovisnosti u čemu sudjeluje i Policijska uprava osječko-baranjska kroz provođenje nacionalnog preventivnog projekta „Zdrav za 5“ i lokalnih preventivnih projekata „Alkohol, vandalizam i nasilje među mladima“, „Legiranje, ne drogiranje“ te „Sigurnost i zaštita djece na internetu“

Danas je izloženost utjecajima masovnih medija, urbane i generacijske kulture sve veća, pa stoga mediji u raznim oblicima mogu postati oružje u borbi protiv ovisnosti, te informirati javnost, a posebno mlađu populaciju kako bi se izbjeglo eksperimentiranje s drogom u samom početku i na taj način preveniralo razvijanje ovisnosti.
 
Realna situacija je bitno drugačija gdje se promiče imidž problematičnog karaktera, osobe u konstantnom sukobu sa zakon, na ivici života sa sretnim završetcima. Nažalost u stvarnom životu su krajnji ishodi bitno drugačiji, a u konačnici adolescenti kod kojih se tek formira karakter upijaju takve obrasce ponašanja i prihvaćaju ih kao normalne.
 
Kako su mladi svakodnevno kroz ostvarene neposredne kontakte izloženi  rizičnim ponašanjima koja mogu dovesti do društveno neprihvatljivih ponašanja u obliku kršenja različitih pravnih propisa, preventivne aktivnosti su usmjerene na njihovu edukaciju kako bi se spriječio nastanak i razvitak kažnjivih radnji i društveno neprihvatljivih ponašanja kod mladih, s osvrtom na nove pojavne oblike i načine njihovog počinjenja. 
 
Kroz provođenje navedenih preventivnih projekata policijski službenici se dotiču prevencije ovisnosti o alkoholu kao najzastupljenijem i društveno prihvaćenom sredstvu ovisnosti, drogama kako klasičnog tipa tako i drogama modernijeg vremena (sintetski kanabinoidi), kocki i hazardnim igrama te prekomjernom korištenju interneta (društvene mreže, on line igrice) koje je posebno prisutno u trenutno vrijeme pandemije koronavirusa.
 
U provođenju svih preventivnih aktivnosti u okviru obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, policijski službenici surađuju sa drugim društvenim subjektima kao što su Zavod za javno zdravstvo osječko-baranjske županije, Centar za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti, Gradska društva Crvenog križa, Grad Osijek – Upravni odjel za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo, osnovnim i srednjim školama sa područja Osječko-baranjske županije, Udruga za borbu protiv ovisnosti „Ne ovisnost“ te organizacije civilnog društva koje se bave prevencijom ovisnosti i pružanja pomoći.
 
Obzirom na trenutnu situaciju sa pandemijom koronavirusa ograničena su postupanja u provedbi aktivnosti obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, ali se unatoč tome najveći broj uputa i informacija građanima upućuje putem medija koji zasigurno uvelike pridonose prevenciji ovisnosti i stvaranju zdravijeg društva.
 
 

Stranica