Potpredsjednik Vlade Božinović nazočio spaljivanju droge u Našicama

Spaljeno je 2 140 kilograma droge i više od 38 tisuća komada različitih tableta

FOTO: PU osječko-baranjska

Danas, 18. listopada u tvornici cementa NEXE d.d. u Našicama započelo je do sada 17. spaljivanje droge, a ove godine drugo po redu, koja je zaplijenjena i oduzeta u nizu provedenih kriminalističkih istraživanja u Republici Hrvatskoj.
 
Spaljivanju su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske dr. sc. Davor Božinović,  glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Željko Petković, ujedno i član Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske, načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ Andrea Ledić, pomoćnica načelnice Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ Maja Jelena Čop, voditelj Službe kriminaliteta droga Ravnateljstva policije Dražen Rastović te članovi Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske: Ivan Jušić, Marija Penava Šimac, ujedno i članica Povjerenstva za uništavanje oduzetih droga, Mato Škrabalo, Jana Špero, Vedrana Šimundža Nikolić, potom zamjenik predsjednika Uprave i član Uprave u tvornici cementa NEXE d.d. u Našicama Stjepan Ergović, načelnik Policijske postaje Našice Ivica Bukvić te ostali uzvanici.
 
U Našicama je spaljeno 2 140 kilograma droge i više od 38 tisuća komada različitih tableta upakiranih u kartonske kutije i vreće na 35 paleta.
Prema vrstama droga radi se o 12,42 kilograma heroina; 15,39 kilograma kokaina; 2 002, 54 kilograma marihuane i hašiša; 19,01 kilograma i 5 392 MDMA i derivata; 28,20 kilogram amfetamina; 1 748 komada LSD (markice); 6,34 kilograma nove droge; 36.368 komada, 26,90 kilograma i 0,50 litara tvorničkih tableta i pripravaka te 18.07 kilograma punila.
 
Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske dr. sc. Davor Božinović istaknuo je da je kriminalitet droga jedna od najvećih prijetnji sigurnosti s obzirom na svoju globalnu komponentu, a Ministarstvu unutarnjih poslova i hrvatskoj policiji pripada vrlo značajno i nezaobilazno mjesto u nacionalnoj borbi protiv ovisnosti o drogama i njenom suzbijanju. Zapljene i oduzimanje droga, odnosno s tim u vezi provedena kriminalistička istraživanja i kazneni postupci primjer su dobro uhodane i kvalitetne međuresorne suradnje, u kojoj su nužne koordinirane aktivnosti policije, carine, državnog odvjetništva i sudova, nastavio je ministar Božinović.
 
Napomenuo je i kako hrvatska policija ima razvijenu suradnju s regionalnim, europskim i ostalim svjetskim policijama i agencijama za borbu protiv droga te da je jedan od vidova naše borbe protiv zlouporabe droge u širem smislu upravo i trajno uništavanje droge zaplijenjene i oduzete u kriminalističkim istraživanjima.
 
Načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ Andrea Ledić istaknula je da Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ kontinuirano aktivno pridonosi rasvjetljavanju djela iz područja kriminaliteta droga, razvijajući i usavršavajući nove metode vještačenja vezano uz proizvodnju i profiliranje opojnih droga, a značajan iskorak u vještačenjima droge napravljen je nabavom različitih analitičkih instrumenata, razvijanjem i uvođenjem u svakodnevni rad novih metoda. Načelnica Ledić zahvalila se svima koji su na bilo koji način doprinijeli svojim radom u zapljeni droge.    
 
Pomoćnik ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član povjerenstva za suzbijanje zlouporaba droga Vlade Republike Hrvatske Željko Petković iskazao je zadovoljstvo radom policije koja, kao dio jedinstvenog nacionalnog sustava za borbu protiv ovisnosti o drogama, ima nezaobilaznu ulogu u otkrivanju počinitelja i organiziranih kriminalnih skupina, presijecanju krijumčarskih lanaca, zapljenama droga te prikupljanju relevantnih dokaza za vođenje kaznenih postupaka. Istaknuo je da u zadnjih deset godina u ovom postrojenju postupkom spaljivanja uništeno oko 20 tona različitih vrsta droge i prekursora, ali će se i u narednom razdoblju nastaviti s kontinuiranim postupcima uništavanja, a s obzirom na značajne količine droga koje se zapljenjuju.
 
U daljnjem obraćanju naglasio je neophodno intenziviranje provedbe raznih oblika preventivnih aktivnosti i to posebice onih koje bi se provodile u suradnji s obrazovnim sustavom, sve kako bi se nastavilo s pozitivnim trendovima vezanim uz stabilizaciju problematike droga u Republici Hrvatskoj. U tom je smislu izrađen prijedlog nove Nacionale strategije koja će po prvi puta pored droga obuhvatiti i ostale vrste ovisnosti, uključujući alkohol, duhan, kocku i ostala ovisnička ponašanja.
 
Ovaj događaj ukazuje na dobar rad policije i drugih institucija, kao i da će se nastaviti kontinuirana borba u suzbijaju svih vrsta s drogom povezanih nelegalnih radnji koje su u današnje vrijeme fenomen kako na području Hrvatske, tako i na području Europe.      
 
Droga je uništena na temperaturi od 1 450 stupnjeva Celzijevih, a proces spaljivanja obavljen je uz nadzor predsjednice i članova Povjerenstva za uništavanje oduzetih droga Vlade Republike Hrvatske, u tvornici cementa NEXE d.d. u Našicama.


 

Stranica