Iz jakne mu ukrao mobitel

Nepoznati je počinitelj, u večernjim satima 29. ožujka, u ugostiteljskom objektu u Ulici Franje Kuhača u Osijeku iz jakne 28-godišnjaka ukrao mobitel. Vlasniku je nastala materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna. Tragamo za nepoznatim počiniteljem.

Kako spriječiti krađu?

Mašta kradljivaca je neiscrpna, prilagodljivi su, smioni i spretni. Zbog nemarnosti, ravnodušnosti, možda i zbog neznanja i sami im često stvaramo povoljnu mogućnost. Mjere samozaštitnog ponašanja u takvim se slučajevima u prvom redu temelje na promjenama ponašanja i navika. Zato obratite pažnju na nekoliko savjeta:

- o zapažanju sumnjive osobe upozorite bilo koga koji vam je u neposrednoj blizini.
- Novčanik, etui s dokumentima i vrijedne stvari držite uvijek uza se.
- Nikada ne ostavljajte novac, dokumente i vrijedne stvari bez nadzora.
- Ukoliko vam je otuđen mobitel, zamolite nekoga da vas nazove - možda je lopov još uvijek u blizini pa ćete po zvuku znati i tko je.
- Torbicu uvijek držite čvrsto zatvorenu i ispred sebe kako bi imali neprestani nadzor nad njom, a ukoliko torbica ima preklop držite ju uz tijelo, a ne sa strane ili straga.
- Ostavljanjem odjeće i vrijednih stvari u garderobi nije nestala vaša odgovornost za ključić ili privjesak kojim ste trenutno osigurali vaše stvari.
- Izbjegavajte nošenje novčanika, mobitela i vrijednih predmeta u stražnjem džepu.
- Obratite pažnju na svoje okruženje, posebno kada ste u gužvi.
- Ne pokazujte pred drugima novac i druge vrijedne predmete.
- Ako vam se dogodi da vas okradu, prilikom podnošenja prijave dobro promislite, sjetite se svih pojedinosti koje su prethodile krađi: kretanje i zamjećivanje sumnjivih osoba, ali i mogućih osobnih propusta, upozorite ostale na počinitelja, zamolite ih da vam pomognu, organizirajte pomoć, pobrinite se za žrtvu, upamtite što više pojedinosti o počinitelju, budite na raspolaganju kao svjedok i otuđene kartice odmah poništite.

Stranica