Obilježavanje Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite

Danas, 1. ožujka, u Hrvatskoj se obilježava Dan civilne zaštite Hrvatske, ali i Međunarodni dan civilne zaštite.
 
Civilna zaštita u Republici Hrvatskoj bilježi svoju povijest od kasnih dvadesetih godina 20. stoljeća. 
 
Civilna zaštita u Republici Hrvatskoj predstavlja sustav organiziran na lokalnoj, područnoj i nacionalnoj razini koji se temelji na načelima supsidijarnosti, solidarnosti i kontinuitetu  djelovanja, poglavito u velikim nesrećama i katastrofama. Ovaj sustav u jednom dijelu čine operativne snage čija je redovna djelatnost spašavanje, kapaciteti udruga, vatrogasci, Hrvatska gorska služba spašavanja i Crveni križ i drugi.
 
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite, danas, 1. ožujka, u Belišću je održana svečana sjednica Stožera civilne zaštite Grada Belišća. U prostorijama zgrade Gradske uprave grada Belišća od 10 do 14 sati organizirana je prezentacija redovnih službi sustava civilne zaštite. U prezentaciju su bili uključeni Vatrogasna zajednica Grada Belišća, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Hrvatska gorska služba spašavanja, Gradsko društvo Crvenog križa, Radio klub Belišće, Policijska postaja Belišće i Protueksplozijski odjel PU osječko – baranjske. Policijski službenici prezentirali su rad po projektima, a poseban naglasak je stavljen na projekt „Manje oružja, manje tragedija“, kojom prilikom je Protueksplozijski odjel prezentirao svoje aktivnosti.
 
Dan civilne zaštite na području Osječko – baranjske županije obilježen je i pokaznom vježbom pod nazivom „Kolodvor 2019“. Vježba, na temu aktiviranja i usklađenog djelovanja svih sudionika sustava civilne zaštite ustrojenih na području Općine Strizivojna, na provođenju mjera civilne zaštite za slučaj požara na željezničkom kolodvoru Strizivojna  i preventivna evakuacija osoba iz zone ugrožavanja (putnici te stanovništvo iz naselja u zoni ugroze) zbog prijetnje od proširenja požara i eksplozije cisterne s opasnom tvari, održana je danas, 1. ožujka u 10 sati. Na vježbi su sudjelovali djelatnici Općine Strizivojna, PP Đakovo, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Strizivojna i Gradskog društva Crvenog križa Đakovo.
 

Stranica