U Đakovu obilježen Dan ružičastih majica

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

Danas se vršnjačko nasilje ispoljava kroz neposredni kontakt vršnjaka te posredno putem drugih sredstava komunikacije, društvenih mreža kao što je Facebooka i sl. u tom slučaju se zlostavljanje odvija 24 sata.

Povodom obilježavanja Dana ružičastih majica, Policijska uprava osječko-baranjska i Policijska postaja Đakovo, u suradnji s Gradom Đakovom, Centrom za kulturu Grada Đakova, Gimnazijom Antuna Gustava Matoša Đakovo, Ekonomskom školom „Braća Radić“ Đakovo i Srednjom strukovnom školom Antuna Horvata Đakovo 25. veljače u 13 sati, u Centru kulture Đakovo učenicima srednjih škola prikazana je kazališna predstava „Novac moje krvi“.

Predstava, u produkciji Gradskog kazališta Beli Manastir, osmišljena je u suradnji Gradskog kazališta Beli Manastir i Odjela prevencije Policijske uprave osječko-baranjske kao dio preventivnog projekta „Stop trgovanju ljudima“. To je dokumentaristička drama, koja u sat vremena dirljive priče „oživi“ šest ljudskih priča temeljenih na stvarnim događajima, a koje je uprizorilo sedam glumaca belomanstirskog kazališta.

Cilj predstave je podizanje razine svijesti javnosti o prevenciji trgovanja ljudima, kao i poticanje društva na odgovornu reakciju koja bi, dugoročno, vodila smanjenju i sprječavanju trgovanja ljudima.



Stranica