Nedozvoljena uporaba osobnih podataka

U večernjim satima 22. studenog nepoznati je počinitelj putem društvene mreže lažno obavijestio 35-godišnjakinju o dobitku u nagradnoj igri na području Osijeka, u kojoj je sudjelovala putem društvene mreže. Počinitelj je zatražio da dostavi fotografiju s osobnom iskaznicom, što je i učinila. Protivno zakonskim propisima, nepoznati je počinitelj prikupio osobne podatke 35-godišnjakinje. Tragamo za nepoznatim počiniteljem.

Ovom prilikom upozoravamo građane da vode računa o zaštiti svojih osobnih podataka, osobito onih koji su inače nedostupni drugim osobama, a mogu poslužiti za sklapanje bilo kakvih ugovornih odnosa. Posebnu pažnju je potrebno obratiti na davanje ili ostavljanje osobnih dokumenata ili njihovih preslika bez nadzora na mjestima koja omogućuju pristup drugim osobama, te njihovu neovlaštenu uporabu.
U svakodnevnom životu s povećanim oprezom postupajte s osobnim podacima te ih ne prosljeđujte građanima. Također, prije bilo kakvog uključivanja u neku nagradnu igru, provjerite vjerodostojnost i organizatora, kao i izvor objave.


Stranica